Legjobb receptes blogok

2011. jan. 11.

Eszterkocka

Bejglin és a sok apró süteményen kívül,mindig készítek valami krémes finomságot is karácsonykor.Most erre esett a választásom,már régóta nézegettem ,a neve miatt főleg,de ezentúl  szenteste ez sem hiányozhat az ünnepi asztalról és persze máskor sem,mert annyira finom.
A fotó az borzasztó lett, az eddigiek sem minőségiek,de én csak mobillal készítem a képeim.A lényeg úgyis a recept pontossága.

Piskóta: 6 db. tojás, 16 dkg cukor, 15 dkg Liszt, 3 dkg keserű kakópor, 2 ek. Tortadara, 1/2 dl olvasztott teavaj, 1/2 cs. sütőpor.

A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott vajat és elkeverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral a kakaóporral és a tortadarával, majd ezt is hozzákeverjük a tojásos masszához. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd lazán beleforgatjuk a kakaós piskótamasszába. Sütőpapírral kibélelünk egy gáztepsi méretű tepsit, a piskótamasszát beleöntjük, egyenletesen elsimítjuk, majd kb. 180-200 C-on, 15 perc alatt készre sütjük. A kisült piskótát keresztben elfelezzük, hűlni hagyjuk.

I. Krém: 20 dkg keserű csokoládé, 5 dkg vaj, 1 vaníliáscukor, 250 gr.-os Mascarpone fele, 2.5 dl tejszín.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, beledobjuk a vajat, a vaníliáscukrot, és addig keverjük míg egyenletesen elolvad benne minden. Kicsit hűlni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. Először a Mascarponét keverjük az olvasztott csokiba, utána a felvert habot. Addig keverjük, míg kemény állagú krémet nem kapunk.

II. Krém: 250 gr. gesztenyepüré, 5 dkg vaj, a mascarpone másik fele, 2.5 dl tejszín, 1 korty rum vagy pár csepp rumaroma.

A gesztenyepürét kikeverjük a vajjal, hozzáadjuk a mascarponét a rumot és a felvert tejszínhabot. Addig keverjük míg egyenletes krémet nem kapunk.

A sütemény összeállítása:
A piskóta egyik felére, rákenjük a csokoládés krémet, kirakjuk hézagosan, lefőtt feketekávéba mártott, kb. 10-12 db. babapiskótával, erre kenjük a gesztenyés krémet, majd befedjük a másik piskóta lappal. Kissé lenyomkodjuk, az oldalán a krémet szépen elkenjük, a sütemény tetejére pedig kakaóport szórunk. Hűtőben, 3-4 óra alatt kifagyasztjuk. Hosszúkás szeletekre vágjuk.

Nincsenek megjegyzések: